Cuba - Hasta la victoria, siempre!

Vi har opplevd den uvirkelige Cubanske drømmen. Cuba er fantastisk! Etter en reise tilbake til 50-tallet i 8 dager (som var altfor lite, men mye bedre enn ingenting) - er vi nå i Cayecaulker i Belize, men Cuba skal tilbake til! 

Vi har bodd i casa particulares, som vil si at vi bor hjemme hos Cubanerne selv - noe som har vært veldig koselig. Dersom det er et hus med et blått anker på døra, vil det si at de har blitt godkjent og har en viss standard - så det er helt trygt. 
Vi tror de har standardpriser, som ligger på mellom 25-35 CUC for en natt for et rom som har eget bad og flesteparten med 3 senger. 

 


Og, Stine-Mari, se hva søstra di har fullført! Over 900 sider på under en måned, er imponert jeg!

Salsarytmer på tur, herlig

På Cuba finnes det to forskjellige valutaer - en for turistene, som er CUC. 1 CUC = 1 US dollar. Den andre valutaen er CUP, denne brukes bare av de lokale. 25 CUP = 1 CUC. Prisen vi som turister betaler med CUC, betaler Cubanerne med CUP. Naturligvis er det billigere for de! 
Cuba er et kommunistisk land, 90- 95 % av inntekten betales i skatt til staten. I gjennomsnitt tjener en Cubaner 24 CUC i mnd, som er 144 kr - som igjen er under 5 kr dagen. 
Og når de blir pensjonister, er det damene som kommer dårligst ut av det - de får nemlig ikke mer enn 50 kr (!!) i måneden - som så og si ikke er menneskelig. 

Det var ikke mange tiggere å se som satt på gaten - men de går rundt og spør. De vil ikke bare ha penger, men også mat og klær! En tysker vi har møtt her har gitt bort 10 t-skjorter og bukser, sko, alt mulig til Cubanerne. De fleste kommer aldri til å få muligheten og komme seg ut av Cuba, kanskje ikke en gang ut av byen de bor i - og derfor blir de så takknemlige :-) 

Hjemmene deres (spesielt i hovedstaden Havana) er svært lite møblert, det er et murgulv med en gyngestol midt på gulvet i noen tilfeller - og det er så fint å da gå gjennom en typisk Cubansk gate. Der er alle dørene åpne, alle sitter på gaten i en stol eller leker. Det virker som at alle er venner med alle - alder og hudfarge er uviktig. Så glade og hyggelige. Og om ikke det er et fantastisk eksempel på at det er ikke de materielle tingene som gjør deg lykkelig - da er jeg nødt til å være dansk :-) 

Che Guevara er virkelig "helten" deres. Du går ikke langt uten å se ansiktet hans på veggene, veldig typisk er et bilde av han med skriften "Hasta la victoria, siempre!" Som betyr "la oss alltid seire!" 
Selv visste jeg ikke stort om Cuba før vi kom hit, jeg visste at Che Guevara var en frihetsbekjemper - ikke mye mer. Så jeg kjøpte meg dagboka hans, og har lest den mens vi har vært her. Jaggu er det innviklet, men noe annet som er veldig gøy er at jeg har lest om steder vi har vært - det er jo alltid gøy å faktisk vite historien om steder man er. 

Bare litt salsadansing mens vi spiser, hygge

De første dagene våre var vi i hovedstaden, Havana. Chevrolet-biler overalt, eldre fargerike bygninger, Cubanerne overalt i gatene, musikk og dans - litt magisk stemning kan du si. Vi koste oss veldig der bare ved å sitte og kikke i timesvis! 


Tok oss råd til en guidet tur rundt i Havana i en gammel drit kul Chevrolet. Da kan du si at vi koste oss! Så blant annet huset til Che Guevara, den store Jesus statuen (nei, ikke den i Rio), smakte på lokaldrikka (som tydeligvis ikke var Cuba Libre eller Mojito - selvom vi har drikke et par av de også). Og sist men ikke minst var vi inne i en sigarfabrikk - der verdens lengste sigar er laget, på 80 m om jeg ikke husker feil - det vi kjøpte oss en sigar hver, satt oss ned på en café senere, og tente opp sigaren til en kald øl. Cuba følelsen! 

 


Etter et par dager i Havana dro vi videre til Varadero. Det var egentlig ikke planen, men bussene til Trinidad var fulle - så hvorfor ikke! 

En annen ting vi merket når vi kom til Cuba, var at spansken var svært nødvendig - for svært få kunne engelsk. Men vi greier å få oss forstått, og spansken blir bare bedre og bedre. Selvom vi fortsatt har en laaaang vei igjen! :-)

Varadero er på en måte charterstedet på Cuba, strandlivet også videre. Til å være et chartersted, så var det minimalt utvalg av mat! Den ene dagen gikk vi i en time i sentrum for å finne oss noe å spise!! Hvis man vil oppleve det virkelige Cuba, ville jeg ikke dratt til Varadero. Selvom det var der vi fikk den fullstendige Cuba-følelsen. Vi dro nemlig ut til en salsaklubb! Først var det masse show der - men plutselig sprengte dansegulvet, og alle dansa salsa. Fy søren, det er så kult å se når Cubanerne danser. De har så kontroll på kroppen, og de hoftebevegelsene. Mamma og pappa, HVORFOR VAR IKKE JEG PÅ DANSESKOLE NÅR JEG VAR LITEN? Det er like flaut hver gang, stiv som en stokk - med verdens mest dorky bevegelser. Karoline har salsarytmer da, så hun har prøvd å lært meg litt. Flau som bare det, har jeg stått foran speilet eller mens Karoline har filma meg, og prøvd meg på salsa ...Rett utenfor Varadero dro vi i en grotte! Den hadde en dybde på 2-24 meter - men det så ut som at alt var like grunt! Så klart vann var det. 

 

 

 

Også dro vi til Trinidad. Det er det ekte Cuba. Vi visste ikke at turen skulle bli såå lang, men pytt, vi er jo backpackere :-) 
Trinidad er kanskje den søteste lille byen jeg har sett. Brosteiner overalt, nok en gang fargerike bygninger, Cubanere i gatene - ja, stemning. 

 se så fin grotte i Varadero

livsnytere 


Dagen vi kom dit, stod vi inne på en café, og plutselig var det bare nordmenn rundt oss! Så vi ble en god gjeng som fikk vrikka på salsaføttene våre sammen, drikke Mojitoer og Cuba Libres sammen. Vi dro faktisk til en klubb, som var bygget nede i en grotte! 

Den ene dagen i Trinidad dro hele gjengen på ridning sammen. Ja, jeg har jo en litt over normalt frykt for hester. Men denne gangen her var det bare så gøy!! At jeg lurer på å kjøpe meg en hest og en gård. He he he. Uansett, vi satt på hesteryggen i timesvis i Cubansk natur - til vi kom inn til noe som skulle være et waterfall, noe jeg kan si at det ikke var. Men vann var det der - så vi fikk avkjølt oss :-) Noen av de vi var med hadde laget middag, som vi spiste der - på ordentlig Robinson-måte, fra blader. Før vi red tilbake til byen igjen! Det var en veldig koselig tur! 

Siden vi ikke hadde så mange dager på Cuba, måtte vi reise litt rundt for å få med oss mest mulig! Så dagen etter, dro vi sammen med en veldig søt norsk jente og en tysk gutt - videre til Calle Santa Maria. En øy rett utenfor Cuba, men de har bygget vei ut til øya, så det er mulig å kjøre helt frem. 


Vi var en liten tur innom Santa Clara å fikk noen bilder av Che Guevara monumentet, der han er begravet sammen med noen andre soldater. Etter å ha lest så mye om han, er det veldig rart å stå der han ligger begravet! Merkelig. 


På Calle Santa Maria finnes det bare resorter, så vi slo til - og booka oss inn på en 5-stjerners hotell med all-inklusive. He he he. 65 dollar. Og siden det var all-inklusive, brukte vi det til det fulleste! Deilige bufféer, gratis drikke overalt. Og når jeg sier overalt tuller jeg ikke. Du gikk ikke lengere enn 15 meter før det kom en liten bod der de gav ut drinker. Cuba altså. Så, ikke overraskende nøt vi livet til det fulle med kveldsbad i den karibiske hav i solnedgangen, dusj med sterk nok stråle til at shampoen faktisk går ut av håret, varmt vann, god mat, og masse god drikke! 


Leker meg med kameraet

Siste kvelden vår ble i Havana. Vi skulle ta taxi kl 5 morgenen etter, så planen var igrunn å bare ut og spise - men selvfølgelig fulgte vi ikke planen. Vi måtte jo danse salsa (eller for meg blir det noe lignende) hele natta - men taxien rakk vi! 

Konklusjonen av Cuba er at vi er veldig glad for at vi bestemte oss for å dra dit, hvertfall før amerikanerne får lov til å dra dit! Det var igrunn veldig spontant. En dag våknet jeg at Karoline vekte meg ved å spør om vi ikke skulle dra til Cuba dagen etter - også bestilte vi billett. 

 
Nei, så vi har storkost oss på Cuba :-) Nå har vi kommet oss frem til Caycaulker i Belize. Det er en liten øy, transporten her er med golfbiler, det man gjør her er å dykke, og det man spiser er sjømat! Her kan vi like oss!! Jeg har siden jeg var liten jente ønska meg å dra hit, og nå er jeg her. En dag skal vi også dykke i Blue Hole, med haier og skilpadder og mye interresant. Aaah.Kos dere hjemme i Norge, og ikke savn oss for mye!


Det er mye som fortsatt ikke er sett på Cuba - så vi må tilbake. Vi har også planer om å ta med oss foreldrene våre dit - så kan dere også røyke sigar i en Chevrolet :-) Høres ikke det bra ut? 

Det ble desverre ikke flere bilder på bloggen nå, for det tar lang tid å laste de opp - men vi har mange flere bilder, og de kommer ut på Facebook en gang :-) 


 

3 kommentarer

Roger Randahl

25.03.2014 kl.19:26

Tusen takk for at du tar oss med på reisen, flott blogg og utrolig moro å se og lese. Vi er ganske misunnelig på dere og det kunne vært moro å fått en guidet tur med dere nå som dere er blitt godt kjent. Klem fra Kari og Roger.

Chrisette

25.03.2014 kl.19:44

Ååååh, høres ut som om dere har en fantastisk reise sammen. Har alltid hatt lyst til å dra til Cuba, landet fasinerer meg på en rar måte. Kos dere MASSE!

- Jeanette -

Marte

25.03.2014 kl.20:31

Jeg henger meg på den turen jeg også, jo flere jo bedre- er det ikke det de sier? :-D Er så misunnelig her jeg sitter nå at jeg kan ikke få sagt det! Så dere må bare kose dere så mye dere kan, mens dere kan det :) Klemmer i fleng til dere!!

Mamma og pappa

25.03.2014 kl.23:06

Flott at det kom en ny blogg. Vi er jo blitt litt bortskjemte med det og savner når det går lang tid. Cuba høres ut til å ha vært en opplevelse. God tur videre. Skjønner at dere kommer hjem i år......

Skriv en ny kommentar

Arkiv

Kategorier

hits